Loic

Loic

Online strateeg en social media expert

Wil je echt vinden wat je op Google zoekt?

Loic Meltzer 25 februari 2013

Heb jij ook regelmatig het gevoel dat je toch niet precies vindt waar je naar op zoek bent als je de resultaten van je Google-zoekopdracht doorpluist? Dat kan wel eens kloppen. Hoewel we als webbouwers ons best doen om de teksten en beelden op websites zo goed mogelijk te structureren en makkelijk vindbaar te maken, vindt Google volgens Amerikaans onderzoek nog geen 50% van alle openbare bronnen. Daar kunnen wij verder weinig aan doen, maar met onderstaande tips om beter te zoeken maak jij in iedergeval veel meer kans te vinden wat je zoekt.

google

Tip 1: Zoek op het mogelijke antwoord! Ken je het spel Jeopardy nog? Als je bijvoorbeeld de reden voor slaaptekort zoekt dan staat in het mogelijke antwoord zeer waarschijnlijk het woord omdat. Dan is een nuttige zoekactie: Slaaptekort omdat En zoek je een Nederlandstalig interview met Phillippe Starck probeer dan: Starck zegt

Tip 2: Gebruik het minteken. Als je een minteken voor een woord plakt dan vind je alles behalve het woord na het minteken. Zoekopdracht: loic -meltzer (Alle loic’s, behalve ik!) Met een minteken kan je ook een document soort uitsluiten of een website: -filetype:pdf (Alle filetypes behalve pdf) en: -site:telegraaf.nl (alle sites behalve telegraaf.nl)

Tip 3: Gebruik de filtermogelijkheden. Denk hierbij aan periode, alleen Nederlandse pagina’s of zelfs directe omgeving (locatie).

Tip 4: Zet je zoekactie in logische volgorde. Het eerste woord heeft het meeste gewicht, gebruik vervolgens de logische volgorde van schrijven. Zoek je iets over de Tweede Kamer gebruik dan dus niet: kamer tweede

Tip 5: Als je een zin alleen exact op bepaalde manier geschreven zoekt, zet die dan tussen haakjes: “in alle hoeken en gaten zoeken” (zo kun je ook checken of (jouw) teksten gekopieerd zijn van anderen). Dat geldt ook voor het zoeken naar een woord wat verkeerd geschreven is. Om de correcties van Google te omzeilen kan je bijvoorbeeld zoeken op: “Ienternetbureau”

Tip 6: Zoek je iets in een bepaalde prijsklasse gebruik dan puntjes tussen de grenzen: handtas 200..280 euro Niks kunnen vinden voor die prijs, of maak je er toch liever zelf een? Het werkt ook voor lengtes bijvoorbeeld: krokodil 100..125 cm Let op: geen spaties voor of na de puntjes gebruiken.

Tip 7: Moeten twee woorden of namen bij elkaar in de buurt staan? Gebruik dan AROUND: empathy AROUND(15) vogelvlucht Hiermee vind je alleen teksten waarin het woord empathy maximaal 15 woorden verwijderd is van het woord vogelvlucht.

Tip 8: Zoek naar spellingsvarianten door OR tussen de twee varianten te zetten: cuijp OR cuyp Dit werkt ook als je op afkortingen en het hele woord wil zoeken: ns OR nederlandse spoorwegen

Tip 9: Zoek alleen op een bepaalde site: oeroud site:occhio.nl In combinatie met Tip 8  kan je hier ook een woord mee zoeken op alleen twee websites: spoorwegen site:autoweek.nl OR site:libelle.nl

Tip 10: Combineer een aantal zoekcommando’s: infographic AROUND(10) serie -filetype:pdf Ik zoek een tekst, geen pdf, met het woord infographic waar het woord boeren niet meer dan 10 woorden van verwijderd staat.

Veel succes met zoeken!
Volgende week tips om je zoekresultaten te toetsen. Waar of niet waar? ;-)