Oebe Rombout

Oebe Rombout

Technisch directeur

Oebe is verantwoordelijk voor de algemene bedrijfsvoering rondom Occhio's webprojecten (websites, webapplicaties en webmodules). Oebe is regelmatig projectmanager van zowel lopende projecten als een aantal servicecontracten. De ontwikkeling van producten en modules is een van de dingen waar hij zich in het bijzonder sterk voor maakt. Meer

Cookiewet aangepast – Google Analytics nu vrij?

Oebe Rombout 20 december 2012

Een beetje ondergesneeuwd door het afwijzen van het downloadverbod is het nieuws dat de cookiewet aangepast gaat worden. Drie maanden geleden meldde ik nog dat de OPTA de controle op de cookiewet had opgevoerd. Vandaag liet minister Henk Kamp van Economische Zaken weten het voorstel van kamerlid Kees Verhoeven te gaan verwerken in de cookiewet. De voorwaarden waaraan moet zijn voldaan worden nog nader uitgewerkt, maar het zal er waarschijnlijk op neer komen dat ‘first party Analytische cookies’ toegestaan worden.

cookies-occhio-blog

Dit lijkt een enorme verbetering, maar het gevaar schuilt nog in de term ‘first party’. Dit betekent dat de website de cookie(s) zelf moet plaatsen en dat dit niet door een derde party (third party) mag gebeuren. Aangezien Google Analytics het meest gebruikte statistiekenpakket is en Google een zogenaamde third party is, lijkt de aanpassing van de wet geen oplossing te bieden.

Er is echter nog hoop. Een voorwaarde is o.a.  “geanonimiseerde gegevensverzameling en het niet delen van de gegevens met derden”.  Als bij Google Analytics het IP-masking geactiveerd wordt, is aan de eerste voorwaarde voldaan. Google  wil graag dat je bezoekersgegevens met Google deelt maar dit is uit te zetten*. Aangezien Google zelf officieel dan niet meer bij jouw data komt, zou je dit kunnen uitleggen als dat het niet gedeeld met een third party is. Dat het ‘in handen’ is van een derde partij lijkt niet zo gek, daar bij hosting over het algemeen hetzelfde het geval is. De data staat daar ook op ‘jouw stukje’ van de webserver, maar de webserver zelf is van een hostingpartij.

Zoals gezegd: het moet nog uitgewerkt worden en er zal nog wel meer duidelijk worden. De OPTA publiceert deze voorwaarden binnenkort. Ik verwacht dat een hoop mensen bereid zijn Google Analytics dusdanig te configureren dat het geen gegevens meer deelt. Als de wet op zo’n manier opgesteld wordt dat een website met slechts Google Analytics-cookies geen toestemming meer hoeft te vragen, dan scheelt dit een hoop irritante cookie-meldingen.

Occhio helpt je graag met het uitzoeken welke cookies je website gebruikt en het opstellen met een privacy statement. Daarnaast kunnen we meedenken over de beste oplossing voor het vragen van toestemming, mocht dat toch nog nodig zijn. Neem daarvoor contact op met oebe@occhio.nl

Bronnen:

*Door deze optie aan te houden, profiteer je van verbeterde advertentiefuncties en is benchmarking met websites uit vergelijkbare sectoren mogelijk.