Richard

Richard

Lancering Internet Explorer 10

Richard Reijmers 19 november 2012

Eind oktober verscheen Windows 8 met daarbij de lancering van de nieuwe Internet Explorer 10 browser. Voor ons als webdevelopers is iedere vooruitgang, vooral dat van Internet Explorer, een reden voor een feestje. Bij webdesigners was de browser namelijk berucht voor haar afwijkende weergave van HTML-code, waarmee websites gemaakt worden. Dit omdat de voor het web geldende regels, de “webstandaarden”, door IE vaak nét anders geïnterpreteerd werden dan door andere browsers. Dit betekent concreet dat wij voor websites die wij maken vaak extra tijd moeten incalculeren om de site compatible te maken voor Internet Explorer-versies. Mocht Internet Explorer 10 hier verandering brengen, dan zou het dus ook voor onze klanten reden zijn voor een feestje!

Webstandaarden

Webstandaarden zijn standaarden en technische specificaties die aspecten van het internet beschrijven. Een soort gigantisch handboek voor programmeurs dus. Er zijn verschillende organisaties die webstandaarden definiëren zoals het World Wide Web Consortium (W3C), Internet Engineering Task Force (IETF) en de International Organization for Standardization (ISO). Het World Wide Web Consortium (W3C) houdt zich voornamelijk bezig met HTML en CSS en is verreweg het bekendst.

Standaardisering is belangrijk omdat bijvoorbeeld de levering van stroom aan huis is gestandaardiseerd en we nu allemaal onze lampen met dezelfde stekkers kunnen aansluiten. Zo werkt het ook op het web, en je zou dus zeggen dat wanneer een website volgens de standaard specificaties is gebouwd, dat hij dan overal perfect werkt. Helaas hebben alle browsers nét weer een andere interpretatie van die specificaties. Internet Explorer week over het algemeen het meest af, tot nu.

Wat betekent dit voor uw huidige website?

Internet Explorer 10 is dus eindelijk een browser die volledig de webstandaarden ondersteunt. Het is desalniettemin (bij het uitkomen van iedere nieuwe browser) belangrijk even uw huidige website door ons “onder de loep” te laten nemen zodat deze weer helemaal compatible is voor Internet Explorer 10.

Het kan namelijk zijn dat er aparte code is geschreven voor voorgaande versies van deze browser die onterecht ook door de nieuwe browser opgepikt worden. Zomaar een hypothetisch voorbeeld: op oudere versies van Internet Explorer stond het bedrijfslogo altijd te ver naar links, waarvoor Occhio een fix heeft geschreven die het logo in die browser altijd verder naar rechts zet dan de browser zelf denk dat nodig is, waardoor het weer klopt met andere browsers. Als Internet Explorer 10 deze code nu ineens wél juist gaat interpreteren, staat het logo nu dus weer iets te ver naar rechts. Het zou maar zo kunnen.

Nieuwe functionaliteiten

Het volgen van webrichtlijnen brengt gelukkig ook heel erg leuke dingen met zich mee, die in andere browsers al een tijdje kunnen. Zo is er betere ondersteuning voor schaduwranden, afgeronde hoeken, transparantie, afwijkende lettertypen en nog veel meer. Dat betekent dat de browser de meest moderne ontwerpen aan kan, wat weer betekent dat websites alleen nog maar leuker zullen worden. Wij hebben er zin in!

Voor meer technische informatie over Internet Explorer 10, heb ik een extra blogpost geschreven.